OENOFERM FREDDO
POPIS
OENOFERM FREDDO sú chladnomilné aktívne suché kvasinky na rozkvášanie studených kvasov už od 8°C, ako aj na regulované kvasenie pri teplotách od 13°C do 17°C za účelom zachovania arómy. Tieto kvasinky Saccharomyces cerevisiae kmeň LW 317-30 prekvášajú na vysoký stupeň alkoholu napriek nízkej teplote.
CIEĽ POUŽITIA
Prekvášanie kvasov pri nízkych teplotách za účelom
zachovania arómy ako aj rozkvášanie chladných kvasov.
PRODUKT A ÚČINOK
Na základe dopytu mnohých prípravcov destilátov po chladnomilných
kvasinkách alebo štartovacej kultúre vhodnej na rozkvášanie podchladených
kvasov, bol prostredníctvom nepretržitej selekcie v chladných médiách izolovaný
kmeň OENOFERM FREDDO. Týmito kvasinkami je možné dosiahnuť rýchle rozkvasenie
aj pri veľmi chladných kvasoch. Tento na nízke teploty tolerantný kmeň sa hodí
predovšetkým na zachovanie arómy pri prekvášaní za studena. Tým sa spomalí
kvasenie a tak isto aj tvorba CO2. To má za následok, že počas kvasenia sa
odparí menej arómy. Samozrejme je možné použiť OENOFERM FREDDO aj pri vyšších
teplotách kvasenia.
DÁVKOVANIE
Pri teplote kvasu medzi 13°C – 17°C je dávka 15 g/100 l. Pri teplote pod 13°C sa musí dávka zvýšiť na 20-25 g/100 l.
POUŽITIE
Aby nedošlo po rehydratácii v prípade zakvášania podchladeného kvasu k tepelnému šoku kvasiniek, rozmieša sa OENOFERM FREDDO v 5- až 10-násobnom množstve zmesi kvasu a vody v pomere 1:1 o teplote okolo 15°C. Čas napučiavania kvasiniek sa tak predĺži až na jednu hodinu.